Duiknieuws
dinsdag, september 30, 2003
 
Wat minder updates
Door nieuwe werkzaamheden ben ik wat minder vaak in de gelegenheid om de site te updaten. Ik zal proberen zo af en toe toch wat interessants te posten.

 
Bijna 8 uur duiken op een fles
Niet een maar zelfs twee Guinness World Records zijn afgelopen 13 September 2003 geraliseerd aan de zonnige kust van Australia ongeveer een uur ten noorden van Brisbane. Het team van sunreef Scuba Diving Services uit Mooloolaba verbleven maarliefst 7 uur, 40 minuten en 14 seconden in een duiktank van 2 bij 2 meter en een 12 liter fles.
Dit zijn dus 2 wereldrecords. Een voor de langste tijd onder water in een afgesloten en gecontroleerde (kleine) ruimte en een voor de langste duik op een fles.

Greg Riddell en Gary Cobb wisten met deze aktie 2 vermeldingen in het Guinnessbook of records te verwezelijken.

TIP: Doe dit niet na ;-)

vrijdag, september 26, 2003
 
Stropers gaan gestrande walvissen met kettingzaag te lijf
In Australie hebben stropers een van 9 aangespoelde walvissen met een kettingzaag en bijlen in stukken gehakt nadat het dier was overleden.

Waarschijnlijk was het de stropers om de tanden te doen, deze zijn veel geld waard op de zwarte markt, zeker nadat ze bewerkt zijn (net als ivoor en even illegaal). De stropers zijn verdwenen met de onderkaak van het dier (bijna 2 meter lang) en van hen ontbreekt tot nu toe ieder spoor.

donderdag, september 25, 2003
 
Doodsoorzaak sportduiker bekend
De 34-jarige sportduiker die in augustus verdronk in de duikplas in recratiegebied Geestmerambacht, bij Alkmaar, droeg een te klein trimvest en een te zware loodgordel. Hierdoor kon hij niet snel genoeg naar de oppervlakte komen toen hij in moeilijkheden raakte.

Dat blijkt uit onderzoek van het Forensisch Instituut en de Koninklijke Marine. Sportduiker Ilco Loth uit Den Helder ging dinsdagavond 12 augustus samen met een vriend duiken in Geestmerambacht. De twee duikers raakten in de problemen. Loth verdronk. De andere duiker werd door een derde duiker gered.De politie ziet geen reden om de dood van de 34-jarige duiker nu verder te onderzoeken.

 
Walvisjacht heeft geleidt tot verval eco-systeem
De jacht op de grote walvissen in de vorige eeuw heeft het evenwicht in de voedselketen ernstiger verstoord dan tot nu toe werd aangenomen. Doordat tussen 1949 en 1969 meer dan 500.000 walvissen werden afgeslacht zijn de orca's die op deze dieren jaagden genoodzaakt om een andere voedselbron te zoeken. Die hebben ze gevonden in de kleinere zee-zoogdieren: zeehonden, zeeleeuwen en recent de zee-otter.

Wetenschappers zagen al langer dat de populatie van deze dieren achteruit ging maar er is pas recent deze 'domino-theorie' gevonden nadat eerdere theorieen over klimaat en milieu niet op bleken te gaan.

Volgens deskundigen is dit het meest huiveringwekkende voorbeeld van menselijk ingrijpen in de natuur wat kennelijk 50 jaar later nog steeds gevolgen heeft voor de zee-zoogdieren.

 
Dood in het water: vissen met cyanide doodt koraalrif in Filippijnen
Op de Filippijnen is het een lucratieve handel om vissen te vangen met cyanide. Een paar tabletten natriumcyanide oplossen in wat water, in een spuitfles en duiken maar. Zodra men een interessante vis ziet wordt er wat van het vergiftigde water naar het beest gespoten waardoor hij in zwijm valt. De kunst is de vis dan mee te nemen voor hij bezwijkt. Deze levende, zeldzame vissen zijn veel geld waard voor de arme vissers in deze streken. Echter doordat dit op grote schaal gebeurt blijft er veel cyanide achter in de zee op het rif. Hierdoor sterven algen en koraal af.

Voor iedere vis die op deze manier wordt gevangen sterft een vierkante meter van het rif af. De enige oplossing, een verbod op de handel in deze rif-vissen, lijkt voorlopig nog niet in zicht.

woensdag, september 24, 2003
 
Actie voor de zeeschilpad
Op zondag 2 november begint de actie voor de zeeschildpad van het Wereldnatuurfonds. Voor iedere deelnemer betaald Centreparcs € 5,00 aan dit fonds. Bovendien kan je een vakantiecheck van € 250 winnen. Alles wat je hoeft te doen is een lekker frisse duik in de Noordzee te nemen.

 
Walvissen Sachalin lopen gevaar door Shell
De activiteiten van het olieconcern Shell bij het Russische eiland Sachalin zijn een ernstige bedreiging voor de natuur in dat gebied. Vooral de met uitsterven bedreigde grijze walvissen lopen gevaar. Dat stelt het Wereldnatuurfonds (WNF). Deze organisatie en verscheidene andere milieugroepen proberen via de rechter in Moskou het project te stoppen.

maandag, september 22, 2003
 
Drie enorme inktvissen voor Spaanse kust
Spaanse wetenschappers hebben binnen enkele dagen drie enorme inktvissen gezien voor de noordkust van Spanje. Twee van de reuzeninktvis 'Architeuthis dux' waren nog in leven, wat volgens de wetenschappers bijzonder is. De grootste van de drie was naar schatting 11 meter lang en woog waarschijnlijk ongeveer 140 kilo. De wetenschappers proberen sinds 2001 in de diepten van de Golf van Gascogne opnamen te maken van de reuzeninktvis. Die was nog nooit in zijn natuurlijke omgeving waargenomen of gefilmd. "

 
Zwemmer verdronken bij Oostkapelle
Een 63-jarige Duitser is zondagmiddag in de zee bij Oostkapelle overleden. Dat gebeurde nadat hij onwel was geworden tijdens het zwemmen.

De man riep om hulp en werd door omstanders en de strandwacht uit de zee gehaald.

Er is mond-op-mondbeademing toegepast, maar de man bleek al te zijn overleden. "

 
Nieuwe haaiensoort gesignaleerd bij de Antillen

;-)

 
PADI instructeur in Amerika opgepakt wegens aanranden jongens
In Miami is een 26 jarige instructeur opgepakt nadat hij in het zwembad vier jongens van 14 en 15 had betast en in de zwembroek gevoeld.

Keith W.

zaterdag, september 20, 2003
 
Ontdek de wereld onder water in Diergaarde Blijdorp
The Exhibition Company organiseert in de herfstvakantie op zondag 19 oktober voor het hele gezin een boeiende informatiedag over snorkelen en duiken in die prachtige onderwaterwereld die we rijk zijn. In het indrukwekkende Oceanium van Diergaarde Blijdorp te Rotterdam krijgt men hiervan alvast een voorproefje. Duik mee en beleef de wereld onder water. Op deze dag is er voor iedereen in Diergaarde Blijdorp van alles te vinden over de onderwaterwereld en de duiksport. Kinderen en volwassenen ervaren het gevoel om onder water te kunnen ademen. Onder deskundige begeleiding mogen ze gratis een proefduik maken in de duiktank. Alle benodigdheden van zwemkleding tot duikapparatuur worden ter beschikking gesteld door de sponsoren. Daarnaast wordt er informatie verstrekt door middel van stands en presentaties over duikmaterialen, opleidingen en duiken in Nederland. Voor de ervaren duikers is er een presentatie vol praktische tips over onderwaterfotografie. De presentatie wordt gegeven door een bekende Nederlandse onderwaterfotograaf. De importeurs van de benodigde foto-, video- en lichtapparatuur zijn aanwezig alsook de laatste noviteiten. Inschrijven voor de workshop onderwaterfotografie kan alleen via Onderwaterwereld. Ook voor partners, kinderen, familie en vrienden die niet duiken is Diergaarde Blijdorp een gezellige en avontuurlijke dag uit en een proefduik maken hoort daarbij.

Openingstijden: 09.00 tot 18.00 uur

Website: Onderwaterwereld

Prijs: Toegang vrij

vrijdag, september 19, 2003
 
foutje....

 
Duiker verdronken door foutje
Een 48 jarige man is verdronken tijdens een nachtduik in Loch Linhe. Hij was niet in staat om drijvende te blijven aan de oppervlakte, dit bleek te komen doordat zijn inflator niet was aangesloten.

Dr Graham Allright uit Formby was een gebreveteerde duiker maar met weinig ervaring. Ten tijde van het ongeluk had hij net een nachtduik naar een wrak in Loch Linnhe gemaakt. Hij had de duik gemaakt met een groep vrienden, waarvan een zijn buddy was. Kennelijk is het die niet opgevallen dat zijn inflator niet aangesloten was tijdens de buddy check.

De twee mannen besloten hun duik te beeindigen toen een van hun lampen er mee ophield. Ze maakten een veilige opstijging, maar Dr Allright bleef niet drijvende en zonk voordat iemand hem te hulp kon schieten. Zijn lichaam werd wel geborgen maar men was niet meer in staat om hem te reanimeren.

 
Duiker in opleiding maakt historische vondst
Dr Penny Spikins was bezig met haar duikopleiding in de Noordzee toen ze scherven op de zeebodem vond en zich realiseerde dat ze zich op mogelijk de oudst archeologische site in Engeland bevond.



De scherven waren van een Mesolitische nederzetting (een dorp uit het stenen tijdperk 10.000 jaar geleden). Toendertijd waren veel van de ondiepere stukken van de huidige Noordzee boven zeeniveau.

 
Turk maakt duik van 39 kilometer
Een 61-jarige Turkse duiker heeft in dertien uur en vijftig minuten 39 kilometer onder water afgelegd. De man zwom door de Bosporus, een zeestraat die de 'Zwarte Zee' en de 'Zee van Marmara' verbindt. Hij is hiermee de eerste mens die de ruim 39 kilometer lange tocht onder water heeft afgelegd.

Namik Ekin, een gepensioneerde commando van de Turkse strijdkrachten, heeft hiermee een plaatsje in het Guinness Book of Records verdiend, omdat hij ook de langste afstand ooit onder water heeft gezwommen.

Ekin startte gisterochtend in de Zwarte Zee. Hij heeft onder water een paar keer zijn zuurstoffles moeten verwisselen. Een boot begeleidde hem op zijn tocht en voorzag hem van vloeibaar eten. Om zich goed op zijn reis voor te bereiden, zwom Ekin drie maanden lang, elke dag vier tot vijf uur onder water.

Bij zijn aankomst in Istanbul veertien uur later, was Ekin zo vermoeid dat hij uit voorzorg naar het ziekenhuis is gebracht. Verder had hij last van zijn enkels en rug. Nadat zjn lichaamstemperatuur weer normaal was en hij extra zuurstof had gekregen, mocht hij weer naar huis.

 
Onderwatertunnel in Oostvoorne
Sportduikend Nederland heeft er dankzij NOB-onderwatersportvereniging Ascon een attractie bij. Ongeveer vijftig leden van de vereniging uit Monster plaatsten een onderwatertunnel op de bodem van het Oostvoornse Meer. De tunnelbuis deed eerder dienst als overdekte glijbaan bij een zwembad. Maar hij is ook prima geschikt als je wilt leren wrak- of grotduiken.

43 meter lang, 1,20 meter hoog en een meter breed ligt de tunnel in een hoefijzervorm tussen de zes en tien meter diepte op de zandbodem van het Oostvoornse Meer, de in- en uitgang naast elkaar. Het bouwwerk beslaat een oppervlakte van zeventien bij zeventien meter, pal voor de steiger bij Slag Stormvogel. Ascon liep al een tijdje rond met het idee om duikend Nederland een cadeautje te geven ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan. Toen Ascon-lid Emmy Tamerus via haar werkgever een oude glijbaan kon krijgen, was de keus snel gemaakt.




De plaatsing van de tunnel door Ascon is het eerste voorbeeld van hoe de NOB met de beheerders van het Oostvoornse Meer wil samenwerken bij de plaatsing van nuttige objecten. 'We hebben een inventarisatie gemaakt van wat er allemaal op de bodem ligt,' zegt Leen Schotel. 'Met de beheerders maken we nu regels voor het plaatsen van nieuwe objecten. Daarin staat bijvoorbeeld waar je moet zijn met een aanvraag, dat objecten schoon en veilig moeten zijn en en dat degene die een object plaatst het er te zijner tijd ook weer uit moet halen. Daarbij hebben we ook afgesproken dat we al die dingen waarvan we vinden dat ze niet in het meer thuis horen, opruimen. We beginnen in november, samen met Duik Holland Schoon.'


 
Camera gekocht
Na lang overwegen toch maar een digitale camera aangeschaft. Toch wel erg leuk speelgoed en je hoeft niet zo lang te wachten op de foto's als met een toestel waarbij je het hele rolletje vol moet schieten.

Helaas mag ik dit jaar niet meer duiken maar volgend jaar ga ik hem wel mee onder water nemen, ik heb al van diverse mensen op het forum van DiversCafe gehoord dat dit toestel erg goed bevalt. Een aantal hebben zelfs foto's on-line staan en die zien er erg goed uit!

Oh ja, dit is hem dus, de Sony DSC-P10:

overigens via internet veeeeel goedkoper dan in de winkel.

 
Rebreather duikers claimen record voor diepste duik
Drie duitse duikers claimen een diepte record na een duik van 224,5 meter diep in de Rode Zee waarbij ze gebruik maakten van Inspiration gesloten rebreathers.



Chris Ullmann, Manfred FŸhrmann en Volker Clausen vinden dat zij de diepste rebreather duik ooit hebben ondernomen. Volgens het rapport zijn ze afgedaald naar 224,5 meter en hebben tijdens de opstijging 6 uur in decompressiestops doorgebracht. De duik is uitgevoerd op 21 augustus in Safaga aan de Egyptische Rode Zee, met behulp van de lokale duikwinkel Orca Divers.

Het team bebruikte een mixed gas met Inspiration closed circuit rebreathers, VR3 computers en hadden verder een selectie open circuit bail out cylinders bij zich. Hulp duikers waren stand by vanaf een diepte van 100 meter omhoog. Het laatste en langste deel van hun decompressie vond plaats in een met zuurstof gevulde tank op een diepte van 6 meter. Alle drie de duikers zijn veilig en wel weer aan de oppervlakte gekomen.

Ondertussen wordt de geplande duik van 333 meter door Leigh Cunningham en Mark Andrews bij Sharm voor onbekende tijd uitgesteld. Sponsors van de duik verklaarde dat medische controle van de duikers eerst moest worden voltooid

 
Wereldkampioenschappen moeras snorkelen
In het Engelse Llanwrtyd Wells (Wales) heeft de internationale zwemmer Philip John (16) de wereldkampioenschappen moeras snorkelen gewonnen. Hij deed dit in de nieuwe recordtijd 1 minuut en 35 seconden.



De tiener was de snelste van bijna 100 deelnemers op het parcours van 20 meter in een 1.20 m diep turf moeras dat twee maal moest worden afgelegd.

Commentaar van de nieuwe kampioen: "Het was erg leuk. Ik heb er niet echt voor getraind alhoewel het wel helpt dat ik zwemmer ben. Toch is een zwembad wel wat warmer en stink je minder als je er uit komt"

De prijs die Philip wint is een jaar gratis ijs van Ben & Jerry's, de sponsor van het toernooi. De opbrengst van het toernooi gaat naar de vereniging van blaas patienten

 
Duiknieuws weblog kick-off
Eens kijken of hier belangstelling voor is. Ik moet nog een beetje oefenen met Blogger maar het wordt de bedoeling om hier regelmatig leuke en/of interessante nieuwsberichtjes te plaatsen.

Wie weet ook nog wel wat persoonlijke dingetjes, maar net waar ik zin in heb en hoe het uitpakt.

Suggesties en opmerkingen mag je naar me mailen op: modbeek@hotmail.com


Powered by Blogger